Tillskott

Inflammationer i kroppen skapar smärta och sjukdom och för att kroppen själv skall kunna läka inflammationerna behöver den ett fungerade immunförsvar. Genom åren har det blivit allt svårare för oss att få i oss alla livsnödvändiga mineraler och vitaminer. Detta påverkar vårt immunförsvar negativt och försvagar vårt motstånd mot skadliga ämnen.

Daglig stress tillsammans med oregelbunden, dålig kost är ytterligare några faktorer som gör vårt immunförsvar svagare. I situationer som denna kan små mängder av tillskott göra en stor skillnad. En hälsosam livsstil och en kost kompletterad med örter kan förenkla din vardag om du lever med inflammationer i kroppen.

Nedanstående örter har starka antiinflammatoriska egenskaper, dessa har jag testat och fått väldigt bra och positiva resultat. Det finns absolut fler andra så som bl.a. kanel och vitlök. Observera att du inte kommer bli frisk eller bota alla sjukdomar i kroppen endast på grund av dessa örter. Men de kan göra dig att bli starkare och reducera eventuella inflammationer.

Gurkmeja & ingefära örterGurkmeja
Gurkmeja benämns oftast som livets krydda eftersom den är noterad i över ett 100-tal vetenskapliga studier. Det är främst curcuminen i gurkmeja som står för de antiinflammatoriska egenskaperna och har förmågan att stödja läkningen av inflammationer i kroppen. Komplettera alltid gurkmeja med piperin (svartpeppar) för ett bättre näringsupptag.

Ingefära
Ingefära används flitigt inom folkmedicin och är en krydda med många hälsofördelar. Tidigare studier med vetenskapliga bevis tyder på att kryddan kan dämpa kroniska inflammationer. Ingefäran är i samma klass som vanliga läkemedel förutom att den inte har några biverkningar.

Chili
Chili innehåller capsaicin som i flera studier har visat sig ha antiinflammatoriska effekter i kroppen. Capsaciniet stimulerar frisättning av endorfiner och har även en smärtlindrande effekt vid nervsmärta.

Magnesium

Förutom ovanstående örter behöver även kroppen tillskott av andra viktigt mineraler så som järn, kalium, natrium, kalcium, svavel, magnesium och mycket annat. Magnesiumbrist kan verkligen ställa till stora problem. Magnesium är involverat i över 300 olika enzymreaktioner i kroppen. Muskler, hjärtat- och kärlhälsan, nervsystemet, skelett och hjärnan behöver alla tillräckliga mängder av magnesium för att fungera som de ska. Kalcium har en sammandragande effekt på musklerna medan magnesium har en avslappnande effekt. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget och det kan leda till muskelkramper, utmattning, trötthet, svaghet, sömnproblem, stelhet, värk och mycket annat. Ett tecken på magnesiumbrist kan vara att du är sugen på choklad.

Brist på mineraler och vitaminer kan vara ett tecken på att kroppen behöver din hjälp för att få igång läkningsprocessen. Det spelar ingen roll om du har ont i foten, ryggen eller någon annanstans. Små mängder av kosttillskott i kombination till rätt behandling och rätt rehabiliteringsövningar kan vara nyckeln till att ditt immunsystem kan skydda dig mot eventuella kommande inflammationer eller andra sjukdomar. Investeringen är väldigt låg i jämförelse med bättre hälsa.