Kortisonspruta i foten

Kortisol är ett hormon som finns i kroppen och bildas av binjurarna med syfte till att dämpa inflammationer och andra påfrestningar. Kortisonläkemedel är ett syntetiskt framställt läkemedel som liknar kroppens egna kortisol och fungerar på samma sätt.

Kortisoninjektion kan vara väldigt effektiv mot smärta om den träffar rätt på det ”inflammerade” stället. Om du tar för många sprutor kan det bidra till att platarfascian bli försvagade och resultera till framtida problem i foten.

Våra fötter bär hela vår kroppsvikt, om du exempelvis joggar eller löpträna så sägs det att för varje fotnedslag belastas fötterna med 7-10x sin egen kroppsvikt. Om plantarfascian är försvagad så kan det resultera till att musklerna bli asymmetriska för att kompensera kroppsvikten som i längden kan resultera till smärta i foten, knäna, höften eller ryggen.

Kortison biverkningar

Det finns många myter om användning av kortisonspruta, det är absolut ett alternativ men inte innan du har blivit undersökt. Många har upplevt goda resultat av en injektion i foten och om du har testat allt kan detta vara ett bättre alternativ än ett kirurgiskt ingrepp. Hos 1177.se kan du läsa mer om de biverkningar som är identifierade, nedanstående biverkningar är bland annat relaterat till en injektion i foten:

– Vätskeansamling
– Hudförtunning
– Benskörhet & muskelförtvining
– Senbristning

Biverkningar kommer enbart efter långvarig behandling i hög dos och det är även skillnad om injektionen ges lokalt inom ett specifikt område. En rätt placerad kortisonspruta kan häva smärtan och ge goda resultat om källan till smärtan finns i foten och ingen annanstans.