2,5 år med hälsporre

Jag har forskat i över 300 timmar & investerat nästan 40 000 kr. Läs min story nedan på hur hälsporren försvann på fyra veckor.

Innan du börja ta del av min story är det viktigt att du får insyn i att jag har träffat sex olika läkare, flera sjukgymnaster, naprapater och även en osteopat. Remiss via landstinget har lett till magnetröntgen utan framgång. Många hävdar att smärtan i foten, hälsporre försvinner automatiskt inom 1–2 år men jag tror du kan bli av med din smärta betydligt snabbare om du får rätt diagnos och påbörja behandling med rätt rehabiliteringsövningar. Det är även anledningen till att jag delar med mig av min historia, erfarenheter och mitt perspektiv så att du inte behöver gå fel väg utan väljer rätt från början.

ont och smärtaDet började en tidig morgon i mars. Redan vid första steget som jag tog på morgonen kände jag att något var fel. Plötsligt var vänster fot instabil och jag upplevde en tung smärta. Varje fotnedslag kändes som att jag gick på ”spikar”. Smärtan går verkligen inte att beskriva, enbart upplevas.

Jag vilade i tre dagar utan resultat. Då besökte jag sjukhuset för första gången, ett besök som ledde en djup djungel av okunskap och flera återbesök.

Tid för första magnetröntgen beställdes inom ca tre veckor. Röntgen utfördes av ryggen eftersom läkaren antog att någon nerv var irriterad. Utan framgång, ingen orsak till min smärta och jag remitterades till ortopedmottagningen. Ortopeden gav mig en halv taskig diagnos, ”du behöver hälsporre inlägg”. Samtidigt som jag fick mina ortopediska inlägg va jag tvungen att investera i ett par neutrala skor för att få bästa möjliga resultat. Enligt ortopeden är det vanligt att hälen / foten blir återställd inom 1–2 år eftersom skoinlägg lyfter upp hålfoten och avlastar hälen så att den kan läka.

Tensor fasciae lataeEfter att ha använt inlägg i några månader började jag få sekundära besvär i form av knäbesvär och smärta i höften. Musklerna hamnade i obalans samtidigt som TFL (tensor fascia latae) blev överansträngd som resulterade till att jag blev tvungen att ta en time-out.

Om tensior fascia latae är överansträngd då kommer IT Band och musklerna i rumpan få kompensera så att kroppen blir funktionell men förr eller senare kommer även dessa muskler börja ge upp på grund av långsiktig felbelastning och indirekt dysfunktionell kroppshållning.

Ortopedmottagningen slipade ner mina inlägg men det gav inte bättre resultat därför bestämde jag mig för att testa akupunktur i foten. Akupunkturbehandling utfördes vid fyra tillfällen med bra resultat men jag blev inte frisk. Efter några veckor var jag tillbaks på ruta ett, då lärde jag mig hur man tejpar foten för att reducera smärtan. Att tejpa hälsporre är väldigt effektivt om du lär dig tejpa på rätt sätt. Smärtan reduceras och foten får ett halvt okej stöd för varje fotnedslag i ca tre till fyra dagar, därefter är det bara att utföra en ny tejpning dagen därpå.

Jag testade även stötvågsbehandling vid fyra tillfällen som faktiskt gav bra resultat men efter några veckor var smärtan tillbaka. Stötvågsbehandling är en smärtsam behandlingsmetod men efter varje behandling känner man verkligen att foten blir stabilare och bättre. Även Zonterapi i foten testades vid två tillfällen med väldigt goda resultat. Med goda resultat menar jag att smärtan försvann men kom tillbaka dagen efter därför fungerar det bra som ett komplement men inte som en lösning

muskel obalans via triggerpunkterEftersom mina inlägg gav mig sekundära besvär blev jag tvungen att utföra dry needling behandling i tre månader då musklerna hamnade i obalans som till slut ledde till triggerpunkter runt bäckenet, sätesmuskeln, vadmuskeln och lårmuskeln.

Av personlig erfarenhet rekommenderar jag verkligen dry needling om du har strama muskler och många triggerpunkter. Behandlingen är smärtsam men efter två till tre dagar kommer du garanterat känna skillnad. Det är viktigt att du vilar under perioden och låter musklerna återhämta sig.

kalkutväxt under fotenUnder året träffade jag många läkare både privat och via landstinget och fick även remiss till nya röntgenbesök. Mina sekundära besvär ledde till att jag bland annat röntgade knä, bäcken och rygg. Hälen röntgades för att bekräfta om det fanns någon kalkutväxt under foten som i detta fall kallas för ”hälsporre”.

Det är just denna utväxt bidrar till smärta eftersom den skapa ett obehagligt tryck i foten. Alla har inte den utväxt och det kan det vara svårt att se den på i en röntgen. Analyserna och rapporterna från röntgen visade ingenting.

Två ortopeder i två olika städer erbjöd mig att ta en kortisoninjektion i foten. Genom att ta del av andras erfarenhet på forum i Sverige och utomlands, bestämde jag mig för att omvandla min okunskap till kunskap. Det finns flera fördelar med att ta en kortisonspruta men jag hade gått runt i cirklar utan att faktiskt förstå varför jag hade ont. Jag började inse att jag måste fördjupa mina kunskaper och hitta en lösning och inte bara genväg. Målet att bli frisk drev mig framåt. Det som drev mig var att jag aldrig tidigare hade haft problem i kroppen och därför skulle det vara en väldigt stor sannolikhet att jag kunde bli frisk om jag själv kunde hitta rätt behandling och rätt rehabiliteringsövningar.

kroppens anatomi forskningEfter flera timmars forskning (totalt över 300 timmar), besök hos fysioterapeuter i fyra olika städer, besök hos ortopeder och läkare började jag hitta en lösning på egen hand. Eftersom jag hade haft smärta i nästan två år var jag orolig om den skulle bli kronisk. Tackvare att en av de bästa naprapater jag träffat i mitt liv bekräftade att kronisk inte innebär livet ut utan långvarigt och att långvarigt innebär att du kan bli av med den om du förstår varför du har ont och väljer rätt behandlingsmetod i kombination med rätt rehabiliteringsövningar.

Smärta i kroppen innebär att kroppen är i obalans och därför är det viktigt att skaffa hjälpmedel så att kroppen hinner läka och återhämta sig effektivt under en kort period. Investering i nya skor, nya inlägg, ett fåtal enklare träningsredskap gjordes samtidigt som jag bestämde mig för att ge 100% för att bli frisk.

Det finns en uppsjö av övningar på nätet samtidigt som många förespråkar att man ska stretcha plantarfascian, men frågan är vem har rätt? Det är stor skillnad på att ge råd om man har haft smärta i foten till jämförelse till den som aldrig har upplevt smärtan. Många som delar med sig av sina perspektiv och erfarenhet har själv inte testat sin egen metod, hur vet man då att det fungera?

rehab fotJag började testa relevanta övningar för att stärka upp foten men också hela kroppen under de kommande sex månaderna. Jag bestämde mig för att dela med mig av min historia och mina erfarenheter med anledning till att det är många som lider av fotproblem i Sverige, varför ska du vänta på tid hos läkare och eventuell remiss till röntgen som kan ta flera veckor när du kan börja redan idag? Din rehabperiod blir längre om du tror att vila är korrekt lösning, om ditt fotvalv är ”svagt” hur kan då vila vara rätt metod för att bli återställd? Eller om besväret kommer från övervikt då är det viktnedgång som gäller och inget annat.

Att rulla foten på en tennisboll, is-flaska eller ta en Voltarenkur kan du testa men förvänta dig inget mirakel. Det är viktigt att du investerar din tid och få kunskap. Nu kan du ta del av alla utfall och även relevanta rehabövningar som faktiskt ger goda resultat, utan kostnad.

Min resa till att bli återställd har varit väldigt lång och jag har insett att det finns väldigt lite information på nätet om symptomen. Därför startades HälsporreRehab.se med den primära målsättning att hjälpa alla som vill bli friska.