Höftövningar

Ryggraden kan delas in i 4 delar: nacke, bröstrygg, ländrygg och sacrum (svanskotan). Eftersom bäckenet sitter ihop med sacrum så finns det väldigt lite rörlighet mellan dessa. Sacrum är fixerat till ryggraden och bäckenet agerar som kroppens mittpunkt, därför påverkar all form av rotation ryggraden automatiskt. Flera muskler fäster på bäckenet som hjälper kroppen att balansera därför kan en spänd muskel skapa obalans och rotation i bäckenet.

En fysioterapeut kan upptäcka bäckenrotation väldigt enkelt genom att kontrollera din ryggrad. Har du smärta runt höften så kan det vara en av flera anledningar till att du känner sekundära besvär i foten eller andra delar i kroppen p.g.a. nervirritation. Funktionsnedsättning i leden tillsammans med en muskelpåverkan kan leda till en så kallad benlängdsskillnad. Självklart kommer du få ont i foten eftersom kroppsbelastningen blir fel för varje fotnedslag och i längden kan det påverka hela din hälsa negativt.

En muskel som är spänd för mycket kommer inte vara tillräckligt effektiv och därför måste musklerna omkring arbeta hårdare för att kroppen ska förbli symmetrisk. Förr eller senare kommer kroppen ge upp och det kommer resultera till att du upplever smärta och muskelvärk. Det är viktigt att se helheten. Dålig kroppshållning kan resultera till att musklerna blir svaga och skapar obalans, speciellt om du har haft dålig hållning över en längre period.

Observera: Innan du påbörja rehabiliteringsövningarna måste du ha blivit undersökt av en specialist. Har du ett roterat bäcken då måste det korrigeras med manuell terapi för att återställa normal funktion innan du börja med att stärka upp kroppen.

Innan du börja måste du förstå

Följande muskler drar bäckenet framåt:höftmuskler anatomi
– Iliopsoas (höftböjarmuskel)
– Rectus femoris (framsida lår)
– Tensor fascia latae (pistolhölstermuskeln)

Medans andra muskler drar bäckenet bakåt:
– Rectus Abdominis (inre magmuskler)
– Gluteus (sätesmusklerna)
– Harmstrings (baksida lår)
.

Övningar

Följande statiska övningar är effektiva för att få stabilare magmuskler och avlasta ryggen. Har du ont i foten eller någon annanstans så är det viktigt att du fokusera varje gång du utför övningarna. Är du osäker hur man utför till exempel plankan? Fråga någon som kan. Kombinera gärna med att stärka upp foten med fotövningarna och försök gå några kilometer varje dag. Det är viktigt att du håller igång, därför är daglig promenad/ powerwalk att rekommendera för att skapa bättre rörlighet i leder och muskler.

höft övningar