Hälseneinflammation

Du har säkert hört att man kan få hälseneinflammation (Achilles tendon) som kan leda till smärta i och omkring foten. Anledning kan vara att du har tränat för hårt, haft dåliga skor eller är överviktig. All kraft i kroppen kommer uppifrån och det är våra fötter som bär oss för varje steg vi tar. Obalans i kroppen kan bidra till de faktorerna som i sin tur kan bidra till hälseneinflammation. Problem i rygg- och bäckenleder kan också bidra till nedsatt rörlighet som kan försämra cirkulationen i fötterna som i sin tur förlänger och försvårar läkningen.

Om du har en inflammation i hälsenan är det vanligt att det gör ont. Att känna sig stel i fotleden, vaden eller i hälsenan är väldigt vanligt om du har ont i hälsenan. 

hälsenaForskning tyder på att det egentligen inte finns ”inflammation” i hälsenan därför kan namnet ”hälseneinflammation” vara missledande. Det är fortfarande okänt vad som pågår omkring ämnet men det förklarar även varför inflammationshämmande mediciner inte kan läka ut tillståndet.

Har du någon muskel som är stram? Då ska du ifrågasätta dig varför muskeln är stram. Eller är din Gluteus Minimus / Medius inaktiv? En stram eller mindre funktionell muskel är alltid spänd av en anledning. Du kanske har hittat symptomen till smärtan men inte själva orsaken.

Flera faktorer kan påverka till att du har ont i hälsenan, med rätt behandling kan du uppnå väldigt bra resultat och bli botad.

Om du har ont i hälsenan

Tror du att du har en inflammation i hälsenan då ska du absolut söka en behandlingsform som är anpassad till dig och börja med hälsena rehabiliteringsövningar redan idag. Det är viktigt att du vilar och inte anstränger senan förrän den har läkt helt.

Först måste du söka upp en bra och professionell sjukgymnast alternativt naprapat som kan se över din fot och hälsena. Stötvågsbehandlingar har goda resultat och det kan krävas alltifrån tre till sex behandlingar. Samtidigt ska du stärka upp rörligheten och styrkan i foten för att förbygga vidare besvär genom våra rehabiliteringsövningar. Se även över dina skor, använder du ostabila skor utan dämpning då kommer det aldrig att bli bra.

Kirurgiskt ingrepp kan vara en lösning men inte det första jag skulle rekommendera eftersom rehabiliteringsperioden för att återhämta sig är nästan sex månader. Därför ska du börja med att boka en tid hos en fysioterapeut i din stad.