Skoinlägg & Ortopediska inlägg

ortopediska skoinläggMånga förespråkar att skoinlägg är det första men även i vissa fall bästa lösning för att bli av med smärtan i foten. Det håller jag absolut med om men det finns många olika varianter av inlägg och vissa kan faktiskt förlänga läkningsprocessen.

Ett skoinlägg kan avlasta och fördela belastningen ”rätt” så att kroppen blir mer symmetrisk. Har du plattfot då kan inlägg verkligen vara en bra lösning eftersom hålfoten får ett bättre stöd så att fotvalvet inte kollapsar. Ett svagt fotvalv som kollapsar leder till felställning och att foten överbelastas som kan vara en av flera anledningar till att du får ont i foten.

Är endast ena foten mer ”platt” då kan det vara benlängdsskillnad som är boven eller att du eventuellt har ett roterat bäcken. Ingen människa är symmetrisk men har du ett kortare ben så får den foten betydligt större belastning eftersom vid varje fotnedslag tar den emot först.

Hälsporre inlägg i flera varianter

Det finns flera olika varianter av inlägg för hälsporre. Visa kan du beställa hos ortopedmottagning medan andra hos Intersport, Stadium eller till och med apoteket. Ortopediska inlägg finns i olika material. Majoritet av aktörerna utför gjutning och anpassning till dig när du är stående. Till din fördel formas inlägget så att dina fötter får bättre stabilitet. Andra privata ortopeder gjuter även inläggen i sittande läge.

Priset kan däremot vara alltifrån 700 – 1800 kr per inlägg beroende på val av material.

Har du bestämt dig för att beställa ett skoinlägg då ska du även ha i åtanke att ha bra dämpande skor som är neutrala. Du ska inte använda dina skoinlägg i ponerande skor. Inläggen är anpassade och skapade efter din fot därför är det viktigt att du endast använder dem i en neutral sko.

Inlägg är ett bra komplement men..

obalans utan inläggSkoinlägg för att motverka smärta i hälen är ett bra komplement men du ska tänka långsiktigt. Om inläggen hjälper just dig kan bero på flera olika faktorer, antigen har du ett svagt fotvalv som leder till överbelastning eller något annat. Obalanser i kroppen som bilden till vänster illustrerar kan vara en av flera faktorer till att du har ont i foten och därför måste du ser över din hållning, hur du sitter, hur du går och om du fördelar belastningen lika mycket på båda fötterna.

Att slippa smärta är det vi strävar efter men långsiktig strategi ska vara att du stärker fötterna med rehabiliteringsövningar för att en dag slippa använda dig av inlägg. Alla upplever inte bra resultat med inlägg därför är skoinlägg ett väldigt bra alternativt att testa samtidigt som du dagligen bör stärka upp foten för att få bort obalanser i kroppen. Det är viktigt att du ser helhet, speciellt om du har flera andra obalanser i kroppen.