Fotstyrka & övningar

Det spelar ingen roll om du har lite ont i dina fötter eller mycket, rehabiliteringsövningarna som du hittar nedan är effektiva för att stärka dina fötter och ben på ett enkelt sätt. Varje dag tar vi i snitt 6000 – 10000 fotsteg. I varje steg samlas all kraft kommer enda ifrån huvudet och byggs upp hela vägen ner till foten. Därför är det viktigt att du tar hand om en aktuell skada eller förebygger för framtida besvär som kan uppstå senare i livet.

Innan du påbörjar övningarna är det viktigt att du förstår att du kommer se en klar och tydlig skillnad över en längre period men även märka av små skillnader på bara någon dag. Av personlig erfarenhet vet jag att det kan det ta flera veckor innan du känner av en förbättring, därför ska du inte ge upp. Börja med att utföra övningarna i minst tre månader framöver.

Innan du börja:
– Kör rehabiliteringsövningarna i minst 12 veckor
– Utför övningarna 2 gånger om dagen
– Tålamod är hemligheten

1. Knyta fotvalv*
Spänn 3 x 10 sek, en fot i taget.

2. Spreta foten*
Spreta 3 x 10 sek, en fot i taget.

3. Flytta stortån*
10 x 3, en stortå/fot i taget

4. Tåkrypning*
Gå 4 meter

5. Till video om excentrisk träning

För dig som vill kan du en gång om dagen rulla foten på tennisboll. Ta inte i för mycket och rulla i 15 sekunder för varje fot. Du kommer känna en smärtlindring eftersom du mjukar upp musklerna i foten och får igång blodcirkulationen. Det är viktigt att du ser tennisbollen endast som ett bra komplement till din träning och rehabilitering.

*Videon är hämtade från prehabblogen @Sirpa hos runnerworld.se