Akupunktur

Akupunktur har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. Metoden har utvecklats och används över hela världen. Akupunktur används för att få muskler att slappna av och för att släppa lokala kramper. Fysioterapeuten använder sig av tunna, sterila nålar som sticks in i identifierade punkter på kroppen. Under behandlingsprocessen frigörs bland annat endorfiner som är kroppens egna smärtstillande ämne för att reducera smärtan. Endorfin har en lugnande och avslappnande effekt samtidigt som kroppen sätter igång en läkningsprocess och ökar blodcirkulation. Akupunktur kan användas på flera olika punkter på kroppen för att behandla nervsmärtor.

Dry Needling är en effektivare metod som går ut på att sticka med nålen flera gångar under 30–60 sekunder för att få muskeln att slappna av och kunna återgå till sin normala funktion. Indirekt skapas en mikroblödning som i sin tur påbörjar en ny läkningsprocess. Observera att du kan känna en viss ömhet efter behandling i upp till fyra dagar.

akupunktur i fotenAv personlig erfarenhet har jag testat båda behandlingsmetoderna. Akupunktur vid fyra tillfällen i foten som resulterade till att hälen blev bra men inte frisk. Dry Needling som är en intensivare behandlingsmetod rekommenderar jag verkligen om du har kramper eller triggerpunkter i kroppen.

Din obalans kanske börjar i en muskel runt bäckenet som kan leda till att kroppen kompenserar men har börjat ge upp. Akupunktur är ett bra alternativ men glöm inte att du fortfarande måste stärka upp foten med övningar för att bli helt återställd därför måste du kombinera.